Nejčastější dotazy kávových pijáků

Nejčastější dotazy pijáků čerstvě pražené kávy
 

Na této stránce se s vámi chceme podělit o nejčastěji kladené dotazy. Pokud zde nenajdete odpověď právě na ten váš dotaz, využijte prosím kontaktního formuláře v části kontakt, rádi vám odpovíme.

 

  • 1. Jaký je rozdíl mezi vaší čerstvě praženou kávou a tou z obchodu?
O tom, co vše lze považovat za čerstvě praženou kávu, se vedou dlouhodobé debaty, nicméně v obchodě čerstvě praženou kávu nenajdete a je potřeba se po ní poohlédnout v pražírnách nebo lepších kavárnách. Na internetu se prodává jako čerstvě pražená káva i ta, která je pražená před měsícem, ale to už není ta, kterou seženete u nás. Naše káva bude pražená přímo pro Vás a nebude starší než 1 den od pražení. V té době ji odešleme Vám a je jen na Vás, kdy ji spotřebujete. Čerstvě pražená káva potřebuje 1-5 dní na to, aby se v ní ustálily všechny chemické reakce a aby byla extrakce rovnoměrná a správná. To je akorát doba na to, aby káva dorazila k Vám a byla v té nejlepší kondici. Více o čerstvě pražené kávě si můžete přečíst v našem článku Jste si jistí, že pijete čerstvě praženou kávu? a o tom, jak pražíme, se dočtete zde.
  • 2. Jak dlouho budu čekat na pražení objednané kávy?
Snažíme se, aby měl zákazník svou kávu co nejdříve. Objednávky zařazujeme do fronty podle druhů objednaných káv a daří se nám pražit objednávky tak, aby to netrvalo déle než 2 dny od objednání. Hned po pražení (nejpozději další den) Vám potom kávu odesíláme. Dorazí Vám tak velmi voňavý balíček a té vůně si často všimne už i dopravce, který Vám balíček veze.
  • 3. Na jaký stupeň pražíte?
Každá káva potřebuje trochu jiné zacházení, aby vynikly chutě, které jsou typické pro každý druh. Většinu káv pražíme na střední stupeň a pouze pár druhů pražíme do tmavších stupňů, protože u nich máme vyzkoušeno, že chutnají nejlépe. Nemáme v kávě rádi přílišnou kyselost a tak nepražíme do světlých tónů, při kterých je kyselost příliš znatelná.
  • 4. Můžu po Vás chtít stupeň pražení, na který jsem zvyklý?
Ano, rádi Vám upražíme kávu přesně tak, jak si budete přát. Je však potřeba objednat u dané kávy alespoň 250g balení, protože menší množství se praží komplikovaně a připsat nám Vaše přání do poznámky při objednávání. U každé kávy potom uvádíme stupeň, na který ji pražíme standardně a tak, jak nám chutná nejvíce.
  • 5. Je u Vás možné nechat si kávu namlít?
Ano, rádi Vám kávu i nameleme a je to služba bez příplatku. Mějte ale prosím na paměti, že mletá káva vydrží čerstvá pouze pár dní a potom extrémně rychle stárne. Je proto daleko lepší koupit si domů ruční mlýnek a namlít si naši kávu po menším množství tak, jak ji budete postupně pít. Budete překvapení, jak velký je to rozdíl.
  • 6. Na jakou hrubost u Vás kávu melete?
Čerstvě praženou kávu meleme na všechny běžné hrubosti a u každé z nich máme k dispozici ještě další 4 mezi stupně. Více o mletí najdete přímo na stránce o tom, Jak u nás pražíme.
  • 7. Jak mám čerstvě praženou kávu skladovat?
Po pražení se u nás o čerstvě praženou kávu postaráme tak, aby bylo v co nejlepší kondici na cestě k Vám. Ihned po pražení ji uzavřeme ve speciálních sáčcích s jednocestným ventilem, aby z ní mohl unikat oxid uhličitý, který se po pražení z kávy uvolňuje. U vás je potom vhodné udržovat kávu v temnu a v chladnějším prostoru (např. spíž). Nejdůležitější je nepustit ke kávě vzduch. Vzduch způsobuje rychlejší stárnutí kávy a rychleji z ní tak vyprchají všechny ty krásné chutě i vůně.
  • 8. Jak dlouho vydrží zrnková káva?
Zrnková káva začíná chvilku po upražení stárnout. Prvních 3-5 dní se z ní uvolňuje přebytečný oxid uhličitý, ustálí se chuť i aroma a po této době již začne káva oxidovat. Během prvních dvou týdnů je zrnková káva v perfektní kondici a v chuti i vůni pravděpodobně rozdíl moc nepoznáte. Od třetího týdne už je rozdíl oproti čerstvě pražené kávě patrný a po měsíci se o čerstvě pražené kávě už mluvit nedá.
  • 9. Jak dlouho vydrží mletá káva?
V případě mleté kávy je proces stárnutí o dost rychlejší. Je to stejné jako např. s nadrobeným pečivem, kdy jednotlivé kousky zvětrají daleko rychleji než když by ten chléb zůstal v celku. V případě mleté kávy její čerstvost zmizí už po pěti dnech a je proto daleko lepší si zakoupit celá zrna (zrnková káva) a doma si potom namlít pouze takové množství, které během 1-2 dnů spotřebujete.