Jak funguje naše pražírna aneb Jak u nás pražíme

prazickaKávu nemáme napraženou do zásoby a vždy pražíme až na základě Vaší objednávky. I když často slýcháme, že za čerstvou kávu se považuje vše do tří týdnů od vypražení, tak by přece byla škoda koupit si kávu na konci její čerstvosti.

A právě proto u nás dostanete tu nejčerstvější kávu a je jen na Vás, kdy ji spotřebujete (káva je nejlepší cca 3 dny po vypražení, kdy se v ní ustálí chutě a uvolní se oxid uhličitý).

Po vypražení kávu zabalíme (případně i nameleme) do kávových sáčků s aroma ventilem a expedujeme co nejrychleji až k Vám. Aroma ventil je důležitý právě proto, aby ze sáčku mohl odcházet oxid uhličitý, který se po pražení z čerstvé kávy uvolňuje.

A potom už je jen na Vás, jakou přípravu kávy máte nejraději a jak si čerstvou kávu vychutnáte.


KDO JSME A CO OD NÁS MŮŽETE ČEKAT

safroncafe-mapaJsme malá rodinná pražírna z Jihomoravského kraje (obec Vojkovice) a celý proces zpracování kávy nás nadchnul natolik, že se o to chceme podělit i s Vámi. Kávě se věnujeme hlavně pro radost a rádi objevujeme nové druhy, vůně i chutě.

Když se můj muž začal před lety věnovat přípravě čerstvé kávy a já viděla různé druhy mlýnků i kávovarů, nebyla jsem z toho moc nadšená. Potom jsem ale vůni a chuti čerstvé kávy propadla natolik, že jsem už jinou ani nechtěla. Došlo mi, že káva ze supermarketu nemůže být nikdy čerstvá a že pokud si chci vychutnat opravdu dobrou kávu, musím na to jít jinak.

Nakupovali jsme proto různou kávu od různých prodejců a časem si začali pražit i vlastní kávu. Nic se nevyrovná tomu, když si připravíte čerstvě praženou kávu, která je v té nejlepší formě. V takovém šálku, když nespěcháte a máte dostatek času na prožití toho zážitku, najdete stovky různých vůní a chutí (podle toho, jakou kávu máte oblíbenou zrovna Vy). A to prostě s kávou ze supermarketu nikdy nezažijete.

A co od nás můžete čekat? Jak píši výše, děláme to pro radost. Vážíme si toho, když si naši kávu někdo zakoupí a jsme rádi, když se navíc zákazníci vracejí. Dostanete od nás co nejrychleji vždy čerstvě vypraženou kávu a pokud si budete chtít popovídat o čemkoli z tohoto zajímavého světa kávy, budeme za to rádi.

JAK PRAŽÍME A KDY EXPEDUJEME

Pražíme co nejčastěji tak, abyste na svou kávu nemuseli čekat dlouho. Všechny objednávky srovnáme podle objednaných druhů a dlouhodobě se nám daří vyexpedovat objednávky do dvou dnů od objednání tak, jak píšeme u jednotlivých produktů.

Expedice potom probíhá ve stejný den, případně nejpozději druhý den po vypražení tak, abyste měli svou kávu co nejdříve. Balíček si můžete nechat zaslat kurýrní službou, Českou poštou a nebo vyzvednout na více než 1000 výdejních místech Zásilkovny po celé České republice a na Slovensku. V pátek obvykle neexpedujeme, aby káva neležela přes víkend někde v depu.

Nabízíme i poštovné zdarma tak, abyste měli možnost objednat si dobrou kávu bez zbytečných dalších nákladů. Více o expedici a možnostech dopravy najdete na stránce Doprava, platby a poštovné.

 

CENA NAŠÍ KÁVY - JDE TO I VÝHODNĚJI?

vetsi-je-vyhodnejsiVždy máme jen takovou cenu kávy, aby naše pražírna mohla fungovat. Nakoupíme zelenou kávu od velkoobchodníků, u kterých máme jistotu kvalitní suroviny, přepravíme ji k nám a následně kávu pražíme a expedujeme. Je to ta nejpřímější cesta k zákazníkovi, protože pražírny dnes přímo od pěstitelů kvůli kolísající kvalitě kávu nenakupují. Cena kávy mezi roky 2020 a 2022 vzrostla o 118%. Proto kdo má čerstvou kávu, ten už toto zdražení do ceny musel promítnout, kdo má starší zásoby, ten to bude muset udělat později.

Tip: U nás máte možnost nakoupit výhodněji tak, že si objednáte větší balení. Tím, že pražíme pro každého zákazníka a chceme mu dodat kávu co nejrychleji, tak se stává, že při malém balení zapínáme poloprázdnou pražičku. Proto jsou 100g balení dražší v porovnání s kilogramovými. A rozdíl je znatelný. Je to až 29%.

 

NAMELEME?

Ano, rádi Vám kávu i nameleme přesně na požadovanou hrubost (bez příplatku). Meleme na 7 běžných hrubostí a u každé z nich jsme schopni vyhovět i individuální přesnosti na další 4 jemnosti. Dohromady je to tedy 28 různých hrubostí, i když v praxi jsou zákazníci spokojeni s tím, že u každé hrubosti nastavujeme střední mletí. Meleme na turka, jemné presso, střední presso, překapávanou kávu, moka konvičku, aeropress a frenchpress.

Meleme přesně a když zvolíte konkrétní hrubost, máte jistotu, že příště bude káva namleta úplně stejně.

Tip: Myslete na to, že mletá káva vydrží čerstvá maximálně pár dní. Je proto lepší si koupit zrnkovou kávu a namlít si vždy jen takové množství, které v daný den spotřebujete.