Letní kávové nápoje – osvěžení pro horké dny
Léto je tady a s ním touha po osvěžujících nápojích, které nás nabijí energií, ale zároveň ochladí. Káva nemusí být pouze horkým rituálem rána – v horkých měsících si můžeme vychutnat také ledové a chladivé variace, které zachovají plnou chuť kávy a přitom potěší smysly.
V tomto článku najdete deset receptů na letní kávové nápoje, které můžete snadno připravit doma. Každý recept je přizpůsoben tak, aby využil různých metod přípravy – od cold brew přes Aeropress až po klasické espresso.
1. Ledové kafe latte s kokosem
Ingredience
- 1 porce silného espressa (30–40 ml)
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíce kokosového sirupu (nebo agávového sirupu s kokosem)
- Led podle chuti
- pár kokosových lupínků na ozdobu (volitelné)
Postup
- Připravte espresso a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.
- Do vysoké sklenice vsypte ledové kostky tak, aby sklenice byla z téměř ze tří čtvrtin plná.
- Přilijte kokosové mléko a vmíchejte kokosový sirup do hladké směsi.
- Pomalu dolijte vychladlé espresso, nejlépe po stěně sklenice, aby zůstaly vrstvy vizuálně oddělené.
- Lehce promíchejte dlouhou lžičkou nebo brčkem a okamžitě podávejte.
Tipy:
- Pro intenzivnější kokosovou chuť použijte domácí sirup z vařeného kokosového mléka a cukru.
- Na extra osvěžení přidejte do sklenice pár lístků čerstvé máty.
- Kokosové lupínky před použitím krátce opražte na suché pánvi, zvýrazníte tak jejich aroma.
- Experimentujte s poměrem mléka a espressa: více kávy zvýrazní hořkost, více mléka zjemní nápoj.
2. Cold brew tonic s citrusy
Ingredience
- 150 ml cold brew kávy
- 150 ml toniku
- Plátek pomeranče nebo citronu
- Led
Postup
- Cold brew připravíte tak, že 60 g středně hrubě mleté kávy necháte 12–16 hodin louhovat ve 1 l studené vody a poté přefiltrujete.
- Do sklenice vložte led a plátek citrusové kůry.
- Nalijte nejprve tonik, poté pomalu dolijte cold brew, aby se vrstvy jemně promíchaly.
- Podávejte s dlouhou lžičkou, aby si každý mohl nápoj promíchat podle chuti.
3. Kávová limonáda s mátou
Ingredience
- 100 ml silného Aeropress espressa (nebo silné filtrované kávy)
- 200 ml citronové limonády
- Čerstvé listy máty
- Led
Postup
- Připravte silnou kávu pomocí Aeropressu ve vodě o teplotě 92 °C, louhujte 1 minutu.
- Do džbánku vložte několik lístků máty a jemně je rozmáčkněte, aby uvolnily aroma.
- Nalijte kávu a doplňte citronovou limonádou.
- Přidejte led a několik plátků citronu.
Tip: Nápoj můžete dosladit agávovým sirupem podle chuti.
4. Affogato
Affogato v překladu znamená „utopený“ – zmrzlina je doslova utopena v silném espressu, čímž vzniká lahodný kontrast teplot a chutí.
Ingredience (1 porce)
- 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny (fior di latte)
- 60 ml horkého espressa
- 1 lžíce mandlového likéru (Amaretto nebo Frangelico) – volitelné
Postup
- Připravte si šálek a dejte ho na chvíli do lednice, aby byl dobře vychlazen.
- Do studeného šálku vložte 2 kopečky zmrzliny.
- Pokud chcete alkoholovou variantu, každou porci pokapejte 1 lžící likéru.
- Rychle připravte silné espresso a nalijte ho přímo na zmrzlinu (60 ml).
- Ihned podávejte bez míchání, aby se zmrzlina pomalu rozpouštěla v horké kávě.
Tipy pro dokonalé affogato
- Espresso připravte v automatickém kávovaru, moka konvičce nebo přes Aeropress/Dripper s vyšším poměrem kávy, aby bylo opravdu plné chuti.
- Používejte čerstvě pražená a právě namletá zrna arabiky s tóny čokolády či oříšků, která se skvěle doplňují s vanilkovou zmrzlinou.
- Zkuste ozdobit povrch hoblinkami kvalitní hořké čokolády, drcenými oříšky nebo jemně nastrouhanou citronovou kůrou pro zajímavý kontrast.
- Podávejte s dlouhou lžičkou a stylovým sklem – vizuál umocní požitek z tohoto jednoduchého dezertu.
5. Kávový smoothie s banánem a arašídovým máslem
Ingredience
- 1 zralý banán
- 150 ml cold brew kávy
- 1 lžíce arašídového másla
- 100 ml mandlového nebo kravského mléka
- Led
Postup
- Vložte všechny suroviny do mixéru (banán, cold brew, máslo, mléko a led).
- Mixujte do hladka, až nápoj získá krémovou konzistenci.
- Nalijte do vysoké sklenice a podávejte s brčkem.
Smoothie skvěle nahradí snídani na cestách a dodá energii.
6. Ledové mocca frappé
Ingredience
- 2 lžíce instantní kávy nebo 1 silné espresso
- 2 lžíce kakaa
- 1–2 lžíce cukru nebo sirupu
- 200 ml mléka
- Led
Postup
- Smíchejte kávu, kakao a cukr se dvěma lžícemi teplé vody, aby se vše rozpustilo.
- Přidejte mléko a led do šejkru nebo mixéru.
- Protřepejte nebo krátce promixujte.
- Nalijte do sklenice a můžete ozdobit šlehačkou a kakaovým práškem.
7. Ledový flat white s perlivou vodou
Ingredience
- 30 ml espressa
- 150 ml plnotučného mléka našlehaného do mikropěny
- 100 ml perlivé vody
- Led
Postup
- Připravte espresso a nechte zchladnout.
- Mléko našlehejte tak, aby vznikla hustá, lesklá mikropěna.
- Do sklenice dejte led, nalijte espresso, dolijte tonizovanou vodou a nakonec přidejte mléčnou pěnu.
Výsledek překvapí kontrastem jemné mikropěny a bublinkového osvěžení.
8. Německé Ice Cream Coffee (Eiskaffee)
Eiskaffee, neboli „ice cream coffee“, je oblíbený německý letní nápoj připravovaný z vychlazené silné kávy, vanilkové zmrzliny a dotuha vyšlehané smetany, často doplněný čokoládovými hoblinkami nebo kakaem.
Ingredience (1 porce)
- 200 ml silné filtrované kávy nebo cold brew, vychlazené
- 2–3 kopečky vanilkové zmrzliny
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička cukru nebo vanilkového cukru
- čokoládové hoblinky / kakaový prášek na ozdobu
- (volitelně) 1–2 lžíce likéru (Baileys, Amaretto nebo koňak)
Postup
- Připravte silnou kávu (espresso, filtrovanou nebo cold brew) a nechte ji v uzavřené nádobě zcela vychladnout v lednici nebo ve studené vodní lázni.
- Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšlehejte do tuha – měla by držet pevné špičky, které se neohýbají.
- Do vysoké sklenice vložte 2–3 kopečky vanilkové zmrzliny tak, aby pokryly dno i střed sklenice.
- Přelijte vychlazenou kávu přes zmrzlinu tak, aby se hladiny postupně vyrovnaly, ale zanechaly místo pro šlehačku.
- Navrch opatrně naneste vyšlehanou šlehačku – můžete ji zezdola lehce natlačit cukrářským sáčkem pro efektní „vlnky“.
- Ozdobte čokoládovými hoblinkami, kakaovým práškem či cukrovou posypkou a ihned podávejte se slámkou a dlouhou lžičkou.
Tipy a variace
- Pro dospělejší verzi přidejte do kávy nebo na šlehačku 1–2 lžíce likéru Baileys, Amaretto či koňaku.
- Zkuste místo vanilkové zmrzliny šlehačkovou „schwarzwaldskou“ variantu s přidáním třešňového likéru.
- Pokud chcete extra chladivý nápoj, přisypte pár kostek ledu, ale počítejte s lehčím kávovým dojmem.
- Experimentujte s příchutěmi zmrzlin (čokoládová, kávová, pistáciová) i s květinovými sirupy (levandulový, růžový).
9. Iced Coffee Orange Juice
Osvěžující kombinace pomerančového džusu a espressa vytváří kontrast sladké svěžesti a hořkosti kávy. Nápoj je skvělý na horké letní dny a připravíte ho během pár minut.
Ingredience (1 porce)
- 120 ml 100% pomerančového džusu
- 30 ml čerstvě připraveného espressa
- ledové kostky
- plátek pomeranče na ozdobu
Postup
- Do vysoké sklenice vložte ledové kostky.
- Sklenici nejprve naplňte 120 ml pomerančového džusu.
- Pomalu nalijte 30 ml espressa přes lžičku nebo z malé výšky, aby se vrstvy co nejméně promíchaly.
- Ozdobte plátkem pomeranče a podávejte s dlouhou lžičkou či brčkem.
Tipy a variace
- Místo espressa můžete použít silné cold brew (200 ml), pro ještě jemnější chuť.
- Přidejte kapku vanilkového sirupu nebo špetku mleté skořice.
- Vyzkoušejte kombinaci s pomerančovým tonikem místo džusu pro perlivou verzi.
10. Whisky-Maple Coffee Cocktail
Osvěžující kávový koktejl, který kombinuje jemnou hřejivost whiskey, přírodní sladkost javorového sirupu a intenzitu čerstvé kávy.
Ingredience (1 porce)
- 150 ml silného cold brew nebo vychlazené filtrované kávy
- 45 ml whiskey (bourbon či irská podle preference)
- 15 ml čistého javorového sirupu
- 30 ml smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
- několik kostek ledu
- (volitelně) špetka mleté skořice nebo strouhané čokolády na ozdobu
Postup
- Do šejkru nebo vysoké mísy vložte ledové kostky.
- Přidejte whiskey a javorový sirup, krátce protřepejte, aby se sirup rozpustil.
- Nalijte cold brew (nebo vychlazenou filtrovanou kávu), znovu protřepejte či jemně promíchejte.
- Přes sítko nalijte koktejl do sklenice naplněné ledem.
- Lehce přilijte smetanu či mléko – koktejl si zachová viditelně vrstevnatý vzhled.
- Ozdobte špetkou skořice nebo hoblinkami čokolády a podávejte se silným brčkem či lžičkou.
Tipy a variace
- Pro extra krémovost vyšlehejte smetanu do měkkých špiček a naneste ji lžící na povrch.
- Použijte kostky ledu z kávy, aby se nápoj ředil pomaleji.
- Javorový sirup můžete částečně nahradit karamelovým nebo lískovorýžovým sirupem pro odlišný tón.
- Místo cold brew vyzkoušejte silné espresso, nechladné ho krátce vychladnout a upravte poměr mléka.
Tipy na servírování
Všechny recepty těží z čerstvě pražené a dokonale namleté kávy těsně před přípravou. V horkých dnech si hrajte s teplotou vody, poměry kávy a ledu – drobnými úpravami můžete zvýraznit kyselost, sladkost nebo plnost. Nezapomeňte na kvalitní ledové kostky a stylové sklenice, které doladí celkový dojem. Pro intenzivnější chuť můžete místo kostek ledu přidat kávové kostky (uvaříte espresso a necháte z něj v mrazničce vyrobit kostky).
Dobrou chuť a příjemné osvěžení!