Letní kávové nápoje – osvěžení pro horké dny

Léto je tady a s ním touha po osvěžujících nápojích, které nás nabijí energií, ale zároveň ochladí. Káva nemusí být pouze horkým rituálem rána – v horkých měsících si můžeme vychutnat také ledové a chladivé variace, které zachovají plnou chuť kávy a přitom potěší smysly.

V tomto článku najdete deset receptů na letní kávové nápoje, které můžete snadno připravit doma. Každý recept je přizpůsoben tak, aby využil různých metod přípravy – od cold brew přes Aeropress až po klasické espresso.

1. Ledové kafe latte s kokosem

ledove-cafe-latteIngredience

  • 1 porce silného espressa (30–40 ml)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce kokosového sirupu (nebo agávového sirupu s kokosem)
  • Led podle chuti
  • pár kokosových lupínků na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Připravte espresso a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Do vysoké sklenice vsypte ledové kostky tak, aby sklenice byla z téměř ze tří čtvrtin plná.
  3. Přilijte kokosové mléko a vmíchejte kokosový sirup do hladké směsi.
  4. Pomalu dolijte vychladlé espresso, nejlépe po stěně sklenice, aby zůstaly vrstvy vizuálně oddělené.
  5. Lehce promíchejte dlouhou lžičkou nebo brčkem a okamžitě podávejte.

Tipy:

  • Pro intenzivnější kokosovou chuť použijte domácí sirup z vařeného kokosového mléka a cukru.
  • Na extra osvěžení přidejte do sklenice pár lístků čerstvé máty.
  • Kokosové lupínky před použitím krátce opražte na suché pánvi, zvýrazníte tak jejich aroma.
  • Experimentujte s poměrem mléka a espressa: více kávy zvýrazní hořkost, více mléka zjemní nápoj.

2. Cold brew tonic s citrusy

cold-brew-tonic-s-citrusyIngredience

  • 150 ml cold brew kávy
  • 150 ml toniku
  • Plátek pomeranče nebo citronu
  • Led

Postup

  1. Cold brew připravíte tak, že 60 g středně hrubě mleté kávy necháte 12–16 hodin louhovat ve 1 l studené vody a poté přefiltrujete.
  2. Do sklenice vložte led a plátek citrusové kůry.
  3. Nalijte nejprve tonik, poté pomalu dolijte cold brew, aby se vrstvy jemně promíchaly.
  4. Podávejte s dlouhou lžičkou, aby si každý mohl nápoj promíchat podle chuti.

3. Kávová limonáda s mátou

kavova-limonadaIngredience

  • 100 ml silného Aeropress espressa (nebo silné filtrované kávy)
  • 200 ml citronové limonády
  • Čerstvé listy máty
  • Led

Postup

  1. Připravte silnou kávu pomocí Aeropressu ve vodě o teplotě 92 °C, louhujte 1 minutu.
  2. Do džbánku vložte několik lístků máty a jemně je rozmáčkněte, aby uvolnily aroma.
  3. Nalijte kávu a doplňte citronovou limonádou.
  4. Přidejte led a několik plátků citronu.

Tip: Nápoj můžete dosladit agávovým sirupem podle chuti.

4. Affogato

Affogato v překladu znamená „utopený“ – zmrzlina je doslova utopena v silném espressu, čímž vzniká lahodný kontrast teplot a chutí.

Ingredience (1 porce)affogato_1

  • 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny (fior di latte)
  • 60 ml horkého espressa
  • 1 lžíce mandlového likéru (Amaretto nebo Frangelico) – volitelné

Postup

  1. Připravte si šálek a dejte ho na chvíli do lednice, aby byl dobře vychlazen.
  2. Do studeného šálku vložte 2 kopečky zmrzliny.
  3. Pokud chcete alkoholovou variantu, každou porci pokapejte 1 lžící likéru.
  4. Rychle připravte silné espresso a nalijte ho přímo na zmrzlinu (60 ml).
  5. Ihned podávejte bez míchání, aby se zmrzlina pomalu rozpouštěla v horké kávě. 

Tipy pro dokonalé affogato

  • Espresso připravte v automatickém kávovaru, moka konvičce nebo přes Aeropress/Dripper s vyšším poměrem kávy, aby bylo opravdu plné chuti.
  • Používejte čerstvě pražená a právě namletá zrna arabiky s tóny čokolády či oříšků, která se skvěle doplňují s vanilkovou zmrzlinou.
  • Zkuste ozdobit povrch hoblinkami kvalitní hořké čokolády, drcenými oříšky nebo jemně nastrouhanou citronovou kůrou pro zajímavý kontrast.
  • Podávejte s dlouhou lžičkou a stylovým sklem – vizuál umocní požitek z tohoto jednoduchého dezertu.

5. Kávový smoothie s banánem a arašídovým máslem

smoothie-banana-coffeeIngredience

  • 1 zralý banán
  • 150 ml cold brew kávy
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 100 ml mandlového nebo kravského mléka
  • Led

Postup

  1. Vložte všechny suroviny do mixéru (banán, cold brew, máslo, mléko a led).
  2. Mixujte do hladka, až nápoj získá krémovou konzistenci.
  3. Nalijte do vysoké sklenice a podávejte s brčkem.

Smoothie skvěle nahradí snídani na cestách a dodá energii.

6. Ledové mocca frappé

mocca-frapeIngredience

  • 2 lžíce instantní kávy nebo 1 silné espresso
  • 2 lžíce kakaa
  • 1–2 lžíce cukru nebo sirupu
  • 200 ml mléka
  • Led

Postup

  1. Smíchejte kávu, kakao a cukr se dvěma lžícemi teplé vody, aby se vše rozpustilo.
  2. Přidejte mléko a led do šejkru nebo mixéru.
  3. Protřepejte nebo krátce promixujte.
  4. Nalijte do sklenice a můžete ozdobit šlehačkou a kakaovým práškem.

7. Ledový flat white s perlivou vodou

flat-whiteIngredience

  • 30 ml espressa
  • 150 ml plnotučného mléka našlehaného do mikropěny
  • 100 ml perlivé vody
  • Led

Postup

  1. Připravte espresso a nechte zchladnout.
  2. Mléko našlehejte tak, aby vznikla hustá, lesklá mikropěna.
  3. Do sklenice dejte led, nalijte espresso, dolijte tonizovanou vodou a nakonec přidejte mléčnou pěnu.

Výsledek překvapí kontrastem jemné mikropěny a bublinkového osvěžení.

8. Německé Ice Cream Coffee (Eiskaffee)

eiskaffeeEiskaffee, neboli „ice cream coffee“, je oblíbený německý letní nápoj připravovaný z vychlazené silné kávy, vanilkové zmrzliny a dotuha vyšlehané smetany, často doplněný čokoládovými hoblinkami nebo kakaem. 

Ingredience (1 porce)

  • 200 ml silné filtrované kávy nebo cold brew, vychlazené
  • 2–3 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička cukru nebo vanilkového cukru
  • čokoládové hoblinky / kakaový prášek na ozdobu
  • (volitelně) 1–2 lžíce likéru (Baileys, Amaretto nebo koňak) 

Postup

  1. Připravte silnou kávu (espresso, filtrovanou nebo cold brew) a nechte ji v uzavřené nádobě zcela vychladnout v lednici nebo ve studené vodní lázni.
  2. Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšlehejte do tuha – měla by držet pevné špičky, které se neohýbají.
  3. Do vysoké sklenice vložte 2–3 kopečky vanilkové zmrzliny tak, aby pokryly dno i střed sklenice.
  4. Přelijte vychlazenou kávu přes zmrzlinu tak, aby se hladiny postupně vyrovnaly, ale zanechaly místo pro šlehačku.
  5. Navrch opatrně naneste vyšlehanou šlehačku – můžete ji zezdola lehce natlačit cukrářským sáčkem pro efektní „vlnky“.
  6. Ozdobte čokoládovými hoblinkami, kakaovým práškem či cukrovou posypkou a ihned podávejte se slámkou a dlouhou lžičkou. 

Tipy a variace

  • Pro dospělejší verzi přidejte do kávy nebo na šlehačku 1–2 lžíce likéru Baileys, Amaretto či koňaku.
  • Zkuste místo vanilkové zmrzliny šlehačkovou „schwarzwaldskou“ variantu s přidáním třešňového likéru.
  • Pokud chcete extra chladivý nápoj, přisypte pár kostek ledu, ale počítejte s lehčím kávovým dojmem.
  • Experimentujte s příchutěmi zmrzlin (čokoládová, kávová, pistáciová) i s květinovými sirupy (levandulový, růžový).

9. Iced Coffee Orange Juice

Osvěžující kombinace pomerančového džusu a espressa vytváří kontrast sladké svěžesti a hořkosti kávy. Nápoj je skvělý na horké letní dny a připravíte ho během pár minut.

iced_coffee_orange_juiceIngredience (1 porce)

  • 120 ml 100% pomerančového džusu
  • 30 ml čerstvě připraveného espressa
  • ledové kostky
  • plátek pomeranče na ozdobu 

Postup

  1. Do vysoké sklenice vložte ledové kostky.
  2. Sklenici nejprve naplňte 120 ml pomerančového džusu.
  3. Pomalu nalijte 30 ml espressa přes lžičku nebo z malé výšky, aby se vrstvy co nejméně promíchaly.
  4. Ozdobte plátkem pomeranče a podávejte s dlouhou lžičkou či brčkem.

Tipy a variace

  • Místo espressa můžete použít silné cold brew (200 ml), pro ještě jemnější chuť.
  • Přidejte kapku vanilkového sirupu nebo špetku mleté skořice.
  • Vyzkoušejte kombinaci s pomerančovým tonikem místo džusu pro perlivou verzi.

10. Whisky-Maple Coffee Cocktail

whiskey-maple-coffee-cocktailOsvěžující kávový koktejl, který kombinuje jemnou hřejivost whiskey, přírodní sladkost javorového sirupu a intenzitu čerstvé kávy. 

Ingredience (1 porce)

  • 150 ml silného cold brew nebo vychlazené filtrované kávy
  • 45 ml whiskey (bourbon či irská podle preference)
  • 15 ml čistého javorového sirupu
  • 30 ml smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
  • několik kostek ledu
  • (volitelně) špetka mleté skořice nebo strouhané čokolády na ozdobu

Postup

  1. Do šejkru nebo vysoké mísy vložte ledové kostky.
  2. Přidejte whiskey a javorový sirup, krátce protřepejte, aby se sirup rozpustil.
  3. Nalijte cold brew (nebo vychlazenou filtrovanou kávu), znovu protřepejte či jemně promíchejte.
  4. Přes sítko nalijte koktejl do sklenice naplněné ledem.
  5. Lehce přilijte smetanu či mléko – koktejl si zachová viditelně vrstevnatý vzhled.
  6. Ozdobte špetkou skořice nebo hoblinkami čokolády a podávejte se silným brčkem či lžičkou.

Tipy a variace

  • Pro extra krémovost vyšlehejte smetanu do měkkých špiček a naneste ji lžící na povrch.
  • Použijte kostky ledu z kávy, aby se nápoj ředil pomaleji.
  • Javorový sirup můžete částečně nahradit karamelovým nebo lískovorýžovým sirupem pro odlišný tón.
  • Místo cold brew vyzkoušejte silné espresso, nechladné ho krátce vychladnout a upravte poměr mléka.

Tipy na servírování

Všechny recepty těží z čerstvě pražené a dokonale namleté kávy těsně před přípravou. V horkých dnech si hrajte s teplotou vody, poměry kávy a ledu – drobnými úpravami můžete zvýraznit kyselost, sladkost nebo plnost. Nezapomeňte na kvalitní ledové kostky a stylové sklenice, které doladí celkový dojem. Pro intenzivnější chuť můžete místo kostek ledu přidat kávové kostky (uvaříte espresso a necháte z něj v mrazničce vyrobit kostky).

Dobrou chuť a příjemné osvěžení!