Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá: 9:00 -16:00 hod
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
25.06.2019
SafronCafé v novém!
Jsme moc rádi, že jsme dokončili přechod na nové webové stránky, které mají moderní vzhled a načítají se o dost rychleji než náš předchozí obchod. Jso... číst celé
20.06.2019
Java Sweet and Mild - nová robusta
Ostrov Jáva je plný aktivních i vyhaslých sopek, díky kterým je zdejší půda vulkanického původu ideální pro kvalitní pěstování kávovníků, kterým dodáv... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Zůstaňte s námi v kontaktu

  1. Úvod
  2. Zajímavosti
  3. Jak začít s čerstvě praženou kávou
19.06.2018

Jak začít s čerstvě praženou kávou

Jak začít s čerstvě praženou kávou

Když přijdete do jakéhokoli supermarketu, najdete regály plné nejrůznějších kávových směsí, všechny jsou v krásných obalech a lákají vás k nákupu. Většinou zákazník dokonce vybírá podle obalu a už moc neřeší to, co vlastně kupuje. A po pravdě řečeno, nemá ani podle čeho vybírat. Výrobci totiž záměrně neuvádějí, co přesně v balení najdete. Nezjistíte tak nic o tom, jaký druh arabiky kupujete, odkud káva pochází, jaký je poměr jednotlivých káv v balení nebo jakým způsobem byla pražena. Když koupíte mletou kávu, může být několik týdnů stará a nenajdete tak v ní už vůbec žádné charakteristické vůně a chutě. Navíc čím bude levnější, tím v ní bude více levné a hořké robusty (což se ale také nedozvíte). Také nejste s takovou nabídkou spokojeni? Také vám připadá, že takto koupená káva chutná všechna stejně a rozdíly v ní (kromě různé hořkosti, která ale k dobré kávě vůbec nepatří) žádné nenajdete? Tak potom je nejvyšší čas opustit tento způsob nakupování kávy a začít se poohlížet jinde.

ČERSTVĚ PRAŽENÁ KÁVA – JAK JI POZNÁME A KDE JI NAJDEME

Někde vám řeknou, že čerstvě pražená káva je taková, která byla pražena maximálně před třemi týdny. Podle nás ale taková káva už čerstvě pražená dávno není. Čerstvost pražené kávy vydrží max. 3 týdny a pokud tedy koupíte kávu praženou před 18ti dny, nebudete už mít moc času vychutnat si ji opravdu čerstvou.

Právě proto hledejte ideálně takový obchod, kde vám prodají opravdu čerstvě praženou kávu. To je káva maximálně tři dny po pražení, ale nejlépe taková, která byla pražena na základě vaší objednávky a co nejdříve po pražení prodaná. Přesně takto fungujeme třeba v naší pražírně SafronCafé (článek Jak to u nás funguje). Na etiketě kávy by měla být uvedena země původu, alespoň stručná charakteristika, datum pražení a samozřejmě přesný název kávy. Jen tak máte jistotu, že víte, jak čerstvou kávu kupujete a co od ní můžete očekávat. A když takovou kávu vyzkoušíte, budete překvapeni, kolik chutí a vůní vám do té doby unikalo. Zjistíte, že káva může mít i ovocnou nebo čokoládovou chuť, je různě silná, krásně voní a hlavně že není vůbec hořká.

JAKÝ DRUH KÁVY SI MÁTE KOUPIT?

Na tuto otázku bohužel neexistuje univerzální odpověď. Každý má jiné preference. Někdo upřednostňuje kávu lehkou a jemnou (např. Costa Rica Tarrazu je taková), jiný má raději silnější kávu, případně i s chutí hořké čokolády. Proto když zkoušíte různé druhy čerstvé kávy a různé pražírny, zkuste si objednat některý z degustačních nebo seznamovacích balíčků, které většina z nich nabízí. Časem si najdete ty svoje chutě a možná že i přesto budete stále experimentovat a hledat další podobné kávy. Tento svět je totiž krásně pestrý a byla by velká škoda ochudit se o to a spokojit se jen s jedním druhem kávy.

JAK ČERSTVOU KÁVU SKLADOVAT

Káva je nejlepší 3 dny po pražení. Všechny chutě se v takové kávě již ustálily, uvolnil se přebytečný oxid uhličitý a káva je v nejlepší formě. Od této chvíle začíná káva stárnout a v průběhu následujících tří týdnů z ní postupně vyprchávají chutě i vůně. Po třech týdnech již kávu nepovažujte za čerstvou a musíte k ní také tak přistupovat. Od takové kávy již nečekejte projev chutí a vůní, které jsou pro každý druh kávy typické. Proces stárnutí kávy můžete mírně zpomalit uložením neotevřeného balení do lednice nebo mrazničky, ale stárnutí úplně nezastavíte. Nakupujte proto jen takové množství, které můžete spotřebovat max. do jednoho měsíce.

Namletá káva potom vydrží čerstvá jen několik dní, proto je lepší namlít si jen takové množství, ze kterého si hned připravíte kávu a celé ho tak spotřebujete.

Kávu je vhodné skladovat v temnu a chladu a nejlépe v nádobách, které jsou k tomu určené. Takové nádoby mají ventil, kterým může unikat vzduch směrem ven, ale nikoli vracet se zpět dovnitř. Pokud takovou nádobu nemáte, můžete kávu nechat v balení, ve kterém jste ji zakoupili. Většina takových balení jednosměrný ventil obsahuje. Kávu neskladujte v teple ani na světle. V takovém prostředí káva žlukne a její chuť je potom opravdu nepříjemná.

Coffee Art

JAK SI KÁVU UMLÍT

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost mletí. Na to je třeba při přípravě myslet, protože na jemno mletou kávu nemůžete dát do French Pressu a naopak nahrubo mletá káva by vám vadila třeba v turecké kávě. Kávu nikdy nemelte moc na jemno, aby vám nezhořkla.

  • Velmi jemně namletá káva je vhodná na přípravu pravé turecké kávy v džezvě. Poznáte ji podle toho, že připomíná konzistenci hladké mouky.
  • Jemné mletí je vhodné na espresso. Jemně namletá káva spíše připomíná polohrubou mouku.
  • Středně hrubě umletá káva je ideální pro přípravu v moka konvičce.
  • Na filtrovanou kávu se nejlépe hodí hrubě umletá káva, která připomíná krystalky krupicového cukru.
  • Zbývá už jen velmi hrubá káva, která je nejlepší na přípravu ve French pressu.

Obecně platí, že čím kratší čas louhování káva vyžaduje, tím jemnější by mělo být mletí.

JAK SI PŘIPRAVIT DOBROU KÁVU

Pokud si chcete připravit opravdu dobrou kávu, nepotřebujete k tomu žádný drahý automatický kávovar. Stačí si vybrat některou z alternativních metod přípravy jako je třeba French Press (návod zde), moka konvička, Aero Press nebo džezva a začít experimentovat. Při dodržení postupu pro vybraný způsob přípravy není nijak složité připravit si dobrou kávu. To nejdůležitější je totiž v něčem jiném. Ano, to nejdůležitější je surovina, tedy opravdu čerstvě pražená káva.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky a naše výhody!
Copyright © 2019 Clear shot s.r.o. - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz