Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá: 9:00 -16:00 hod
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
25.06.2019
SafronCafé v novém!
Jsme moc rádi, že jsme dokončili přechod na nové webové stránky, které mají moderní vzhled a načítají se o dost rychleji než náš předchozí obchod. Jso... číst celé
20.06.2019
Java Sweet and Mild - nová robusta
Ostrov Jáva je plný aktivních i vyhaslých sopek, díky kterým je zdejší půda vulkanického původu ideální pro kvalitní pěstování kávovníků, kterým dodáv... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Zůstaňte s námi v kontaktu

  1. Úvod
  2. Zajímavosti
  3. French Press - správná příprava kávy
24.11.2017

French Press - správná příprava kávy

Řada lidí možnost přípravy kávy pomocí French pressu vůbec nezná a pokud o tom někdy slyšeli, připadá jim tato příprava zbytečně složitá. Setkávám se s tímto názorem poměrně často, ale když se zeptám, zda to alespoň vyzkoušeli, většinou slýchávám, že nikoli. French Press je určitě příprava, která stojí za vyzkoušení už jen proto, že nejde o nijak složitou přípravu. Výsledná káva je svěží, aromatická a lahodná a i když nejde o žádnou raketovou vědu, tak určité zákonitosti tato příprava má (stejně jako ostatní přípravy kávy). V tomto článku se podíváme trochu více na to, jak French press funguje a jak si pomocí něj připravit ten nejlepší šálek kávy.

French press je perfektní vynález, pomocí kterého si v domácích podmínkách připravíte často lepší kávu než ve většině kaváren. Je to nádoba ve tvaru válce (nejčastěji skleněná, ale může být i ocelová) a pístu, na kterém je velmi jemné síto a kterým oddělíme kávovou sedlinu od výsledného nápoje. Hrubost mletí musí být pro přípravu French pressu větší právě proto, aby namletá zrna neprošla jemným sítem pístu. Je to tedy i vhodná varianta pro zapřísáhlé příznivce klasického turka, kteří si však uvědomují, že desetiminutové smáčení kávy, ze které se po tak dlouhé době uvolňují i škodlivé látky, nebude úplně zdravé.

French PressTrochu teorie, kterou můžete případně přeskočit.
Při přípravě kávy projdeme třemi fázemi: smáčení, rozpouštění a difuze.
Smáčení je proces, kdy se kávová zrna sytí vodou. Zrna jsou tvořena buňkami a každá z těchto buněk obsahuje některé z pevných látek, které chceme z kávy získat. V čerstvé kávě je v těchto buňkách zachycen i plynný oxid uhličitý a smáčení uvolňuje tento plyn v okamžiku, kterému říkáme „rozkvět“.
V druhé fázi jde o rozpouštění pevných látek, které chceme z kávy získat a které tvoří kávovou část našeho nápoje. Tedy nechceme získat všechny látky, které jsou v kávě, ale jen ty prospěšné. Toto je velmi důležitý krok a později si řekneme něco o tom, proč je např. turecká káva tolik škodlivá.
Konečnou fází je difuze, což je pohyb koncentrátu kávy a vody z kávového zrna do okolní tekutiny. Rozpouštění a difuze se souhrnným názvem nazývá extrakce, ale je užitečné vnímat to jako dvě rozdělené fáze při přípravě kávy.

Výhody French Pressu

  • krásný přístroj s dostupnou cenou
  • velmi snadná příprava
  • nepotřebuje náročnou údržbu
  • nemusíte dokupovat žádné filtry
  • výsledná káva je velmi svěží a lahodná
  • můžete dokonale kontrolovat teplotu vody i čas extrakce

Jak správně připravit French Press

Celkový čas přípravy je 4-5 minut
Množství kávy: 7g na šálek

  1. Namelte si potřebné množství kávy. Hrubost mletí musí být větší, aby namletá zrna neprošla jemným sítem French Pressu
  2. Připravte si horkou (ideálně filtrovanou) vodu o teplotě cca 95 °C
  3. Čistý French Press touto vodou nejprve vypláchněte, tím se sklo zahřeje a káva nebude tak rychle chladnout
  4. Po vypláchnutí nasypte do French Pressu potřebné množství kávy (7g na šálek)
  5. Kávu nasypanou do French Pressu zalijte připravenou vodou tak, aby byla hladina těsně nad úrovní kávy, dobře promíchejte a počkejte cca 30 sekund (tento krok můžete přeskočit, ale zbavíte se tím přebytečného oxidu uhličitého, který je zejména v čerstvě pražené kávě a který zabraňuje dokonalé extrakci chutí).
  6. Dolijte zbytkem vody (podle počtu šálků)
  7. Nasaďte víčko French Pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Zatím píst nestlačujte dolů.
  8. Takto nechte extrahovat kávu 3-4 minuty.
  9. Stlačte píst až dolů, čímž oddělíte kávovou sedlinu od výsledného nápoje. Píst neslouží k tomu, aby z kávy vymačkal poslední kapky vody (tyto chutě v kávě nechceme) a proto na kávovou sedlinu zbytečně netlačte.
  10. Kávu nalijte do šálků a servírujte. Káva by neměla zůstávat ve French Pressu spolu s kávovou sedlinou, aby se dále nelouhovala. Vznikl by Vám typický český turek (neplést s tureckou kávou) včetně všeho škodlivého, co k turkovi patří (třísloviny, které jsou zodpovědné za nepříjemnou hořkost, přebytečný kofein apod)

Tak ať Vám takto připravená káva chutná. Vychutnejte si ji v klidu a pohodě, zasloužíte si to.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky a naše výhody!
Copyright © 2019 Clear shot s.r.o. - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz